Informația medicală revizuită de Dr. Agnes Cojoc
Ce sunt degerăturile
Degerăturile sunt leziuni ale pielii și țesuturilor moi apărute în urma expunerii prelungite la temperaturi foarte scăzute. Acestea apar cel mai frecvent la nivelul degetelor de la mâini și picioare, dar pot fi prezente și în alte zone ale corpului.
Simptome
Simptomele degerăturilor pot include durere, roseață, umflarea zonei afectate, senzația de frig sau amorțeală în zona afectată.
În cazurile severe, pielea poate necroza și se poate decoja, lăsând țesutul subiacent expus și vulnerabil la agenți agresori externi.
Cauzele degerăturilor
Degerăturile apar atunci când sângele nu mai poate circula corespunzător prin vasele de sânge mult contractate din zonele afectate de frig, cauzând hipotermie. Acest lucru poate fi cauzat de:
- Expunere prelungită la temperaturi foarte scăzute sau în umezeală;
- Imbracaminte nepotrivită în condiții de temperaturi mult scăzute;
- Contactul cu materiale reci, cum ar fi metalul.
Tratamente tradiționale pentru degerături
Tratamentele tradiționale pentru degerături includ încălzirea zonei afectate, evitarea expunerii la frig, îmbrăcarea cu haine adecvate și aplicarea unor creme sau unguente pentru a hidrata și a calma pielea. În cazurile severe, pot fi necesare intervenții chirurgicale pentru a repara țesuturile afectate, uneori fiind necesară chiar excizia acestor țesuturi.
Tratamente medicale
Tratamentele medicale pentru degerături pot include administrarea de medicamente pentru a ameliora durerea și inflamația, precum și terapii pentru a îmbunătăți circulația sângelui, alături de terapie chirurgicală în cazurile severe.
Terapia Hiperbară pentru tratarea degerăturilor
Terapia hiperbară poate fi o soluție eficientă pentru tratarea degerăturilor, deoarece crește nivelul de oxigen din sânge și consecvent pe cel tisular și ajută la accelerarea procesului de vindecare; de asemenea, poate ameliora inflamația și astfel și durerea asociată acesteia.
Acest tip de terapie poate fi utilizat în combinație cu alte tratamente tradiționale pentru a maximiza efectul acestora.
Deși terapia hiperbară nu a fost dovedită a fi un tratament sigur și eficient pentru toate cazurile de degerături, poate fi o opțiune utilă pentru unii pacienți, în special pentru cei cu forme severe de degerături.
Prevenirea degerăturilor
Pentru a preveni degerăturile, este important să:
- Păstrați extremitățile corpului calde și uscate cât de mult posibil
- Evitați expunerea la temperaturi scăzute sau umede pentru perioade lungi de timp
- Utilizați materiale izolante, cum ar fi șosete termice, mănuși groase, atunci când mergeți afară în condiții de frig
- Evitați contactul direct cu materiale reci
Este general cunoscut faptul că degerăturile pot fi dureroase și neplăcute, dar există mai multe opțiuni de tratament disponibile, inclusiv terapia hiperbară.
Este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a determina cel mai bun plan de tratament pentru starea dumneavoastră de sănătate și tipul de degerături pe care le aveți.
Cu un tratament adecvat și acordarea atenției cuvenite prevenției acestora, degerăturile pot fi tratate eficient, astfel încât să puteți începe să vă simțiți mai bine cât mai curând posibil.