Str. Petru Rares 29, Deva, Hunedoara

contact@wellcori.ro

0745 158 298

luni-sambata 08.00-22.00

Ce afectiuni ale creierului se trateaza prin terapia hiperbara?

N

Informatia medicala revizuita de Dr. Agnes Cojoc

Terapia hiperbara este o tehnica ce consta in administrarea de oxigen la presiuni crescute. Aceasta poate fi de ajutor in tratarea unor afectiuni ale sistemului nervos central, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau cefaleea.

Dar ce alte afectiuni ale creierului pot fi tratate prin acest tip de terapie? In acest articol, ne vom concentra asupra afectiunilor cerebrale care pot fi tratate folosind această abordare terapeutică

Accidentul vascular cerebral si terapia hiperbara:

Accidentul vascular cerebral poate avea un impact major asupra calitatii vietii, cu consecințe asupra proceselor cognitive complexe cum ar fi vorbirea, memoria, dar și asupra funcției motorii a organismului. Terapia hiperbara poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare si la imbunatatirea functiilor afectate ale creierului.

Terapia hiperbara poate fi utilizata ca si adjuvant în abordarea sechelelor accidentului vascular cerebral (AVC), sechele care influențează drastic calitatea vietii pacientului neurologic. AVC se produce atunci cand fluxul de sange catre creier este intrerupt din diferite cauze, determinând daune si pierderi potențial permanente de functii cerebrale.

In cadrul terapiei hiperbare, pacientul se afla intr-o camera etanșă, care este umpluta cu oxigen 100% si care poate fi comprimata sau decompresata, ceea ce crează o presiune mai mare sau mai mica decat presiunea atmosferica normala. Aceasta presiune mai mare poate ajuta la stimularea circulatiei sangelui catre creier, ceea ce poate accelera procesul de vindecare.

Terapia hiperbara poate ajuta la reducerea edemului cerebral si la îmbunatățirea oxigenarii creierului, ceea ce contribuie la reducerea daunei neuronale si accelerarea procesului natural de vindecare. De asemenea, poate imbunatati functia cognitivă si ajuta la recuperarea fizica si motorie dupa un AVC.

Durerile de cap si terapia cu oxigen:

Cefaleea (durerea de cap) poate fi uneori debilitantă si afecta semnificativ calitatea vietii pacientului.
Durerile de cap sunt cauzate de diferiti factori, precum tensiunea musculara sau arterială, stresul fizic sau emoțional, alergii sau fluctuațiile hormonale.

Terapia hiperbara poate ajuta la reducerea frecventei si intensitatii acestora; pacientul este așezat intr-o cameră etanșeizată, umplută progresiv cu oxigen la presiuni mari, ceea ce ajută la relaxarea muschilor tensionati si chiar la reducerea inflamatiei care poate fi cauza de bază a durerilor de cap.

In plus, oxigenul suplimentar poate imbunatati functionarea creierului si poate ajuta la prevenirea apariției migrenelor în timp.

In timpul terapiei hiperbare, pacientul poate sta confortabil si poate citi, medita sau chiar sa doarma. Terapia poate fi efectuata de cateva ori pe saptamana, in functie de necesitatile individuale ale pacientului.

Afectiuni neurodegenerative si terapia cu oxigen:

Afectiunile neurodegenerative pot avea un impact major asupra calitatii vietii pacientului si în timp, pot duce la pierderea capacitatii de a efectua activitati zilnice. Terapia hiperbara poate ajuta la incetinirea progresiei acestor afectiuni si la imbunatatirea calitatii vietii.

Terapia hiperbara poate fi utila in tratamentul unor afectiuni neurodegenerative, precum boala Alzheimer, boala Parkinson si scleroza multipla. Acestea sunt afectiuni neurologice cronice care împiedică functionarea fiziologică a creierului si pot cauza pierderea memoriei, dificultati de motricitate, tulburari de vorbire ș.a

In terapia hiperbara, pacientul sta intr-o cameră etanșeizată, care este umpluta cu oxigen si care creste presiunea atmosferică din jurul capului si al corpului. Oxigenul suplimentar poate imbunatati functionarea creierului, poate stimula regenerarea celulelor nervoase si poate ajuta la prevenirea pierderii memoriei si întâmpina apariția de noi simptome asociate cu afectiunile neurodegenerative.

In plus, terapia hiperbara poate ajuta la reducerea inflamatiei creierului ceea ce ameliorează simptomele datorate acestor afectiuni neurodegenerative si poate chiar incetini evolutia acestora.

Cum poate ameliora terapia hiperbara leziuni ale creierului:

Leziunile creierului, precum cele produse prin mecanisme declanșate de traumatismele craniene pot duce în timp la apariția de tulburări de vorbire, de memorie sau de mers. Terapia hiperbara poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare si la imbunatatirea functiilor afectate ale creierului.

In terapia hiperbara, pacientul sta intr-o camera etanșeizată, care este umpluta cu oxigen, ceea ce creste presiunea atmosferică din jurul capului si al corpului. Acest lucru poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare a creierului, la stimularea regenerarii celulelor nervoase si la prevenirea sau reducerea unor simptome persistente.

Terapia hiperbara poate, de asemenea, ajuta la reducerea inflamatiei si la cresterea fluxului sangvin catre creier, ceea ce poate contribui la regenerarea tesutului cerebral afectat.

In plus, aceasta terapie poate imbunatati funcționalitatea globală a sistemului nervos si poate ajuta la prevenirea sau reducerea apariției unor deficite neuropsihice, cum ar fi pierderea memoriei sau tulburări de vorbire.

Concluzie generala despre afectiunile creierului care pot fi ameliorate prin terapia hiperbara:

Terapia hiperbara poate ajuta in tratarea unor afectiuni ale creierului, precum cele survenite post accidente vasculare cerebrale, dureri de cap si afectiuni neurodegenerative.

Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe aceasta terapie, pentru a va asigura ca este potrivita pentru necesitatile dumneavoastra individuale.

Prin terapia hiperbara, se poate accelera procesul de vindecare si se poate imbunatati calitatea vietii pacientului afectat de aceste afectiuni ale creierului.

1
Ai nevoie de ajutor?
Salut,
Cum te putem ajuta?