´ľá

Str. Petru Rares 29, Deva, Hunedoara

ţüÂ

contact@wellcori.ro

ţéÉ

0745 158 298

ţüź

luni-sambata 08.00-22.00

AVC: Cauze, Simptome, Tratamente si Recuperare

N

Informatia medicala revizuita de Dr. Agnes Cojoc

Ce este Accidentul Vascular Cerebral (AVC)?

Accidentul Vascular Cerebral (AVC), cunoscut ╚Öi sub denumirea de “Atac Cerebral”, este o boal─â grav─â a sistemului nervos care poate cauza paralizie sau chiar moarte.

Acest tip de afectiune este cauzat─â de blocarea sau ruperea unui vas de s├ónge care furnizeaz─â oxigen ╚Öi nutrien╚Ťi creierului.

Semnele Accidentului Vascular Cerebral

Semnele Accidentului Vascular Cerebral pot fi diferite ├«n func╚Ťie de locul unde s-a produs blocarea sau ruperea vasului de s├ónge.

Unele dintre cele mai comune semne ale unui AVC sunt: pierderea for╚Ťei musculare sau a sensibilit─â╚Ťii ├«ntr-o parte a corpului, tulbur─âri de vorbire sau ├«n╚Ťelegere, dificult─â╚Ťi ├«n mers sau de echilibru, dureri de cap intense, ame╚Ťeal─â sau chiar pierderea con╚Ötien╚Ťei.

Cauzele Accidentului Vascular Cerebral

Există două tipuri principale de AVC: ischemic și hemoragic.

AVC ischemic se produce atunci c├ónd o artera din teritoriul cerebral este blocata, cel mai des de un cheag de s├ónge, iar AVC hemoragic survine atunci c├ónd, de exemplu din cauza tensiunii arteriale crescute, un vas cerebral se rupe, determin├ónd s├óngele s─â p─âtrund─â ├«n ╚Ťesuturile cerebrale.

Cauzele AVC sunt numeroase, cele mai des ├«nt├ólnite sunt: hipertensiunea arterial─â, diabetul, obezitatea, hipercolesterolemia, bolile cardiace ╚Öi fibrila╚Ťia atrial─â.

De asemenea, factorii de risc pot include v├órsta ├«naintat─â, sexul masculin, rasa neagr─â, antecedentele familiale de AVC, stilul de via╚Ť─â s─ârac ╚Öi sedentar, fumatul ╚Öi consumul excesiv de alcool.

AVC ├«ns─â poate fi prevenit, aceasta include alimenta╚Ťia s─ân─âtoas─â, evitarea fumatului, men╚Ťinerea unei greut─â╚Ťi s─ân─âtoase, exerci╚Ťiile fizice regulate ╚Öi controlul tensiunii arteriale ╚Öi al nivelului glicemiei.

Tratamentele disponibile pentru AVC

Tratament medicamentos: Acest tratament se concentreaz─â pe prevenirea complica╚Ťiilor, precum ╚Öi pe reducerea riscului de recidiv─â.

Medicamentele prescrise includ anticoagulante pentru a preveni formarea cheagurilor de s├ónge, antiplachetare pentru a reduce riscul de coagulare a s├óngelui, ╚Öi medicamente neurotrope pentru a ├«mbun─ât─â╚Ťi circula╚Ťia s├óngelui ├«n creier.

Interven╚Ťia chirurgical─â:

├Än cazurile severe de AVC, poate fi necesar─â o interven╚Ťie neurochirurgical─â pentru a elimina cheagul de s├ónge sau pentru a opri s├óngerarea survenit─â. Interven╚Ťia chirurgical─â este de mai multe tipuri, aplicat─â ├«n func╚Ťie de etiologia AVC, acesta fiind necesar s─â fie tratat uneori prin trombectomie sau prin ad─âugarea de clipuri metalice sau obstruc╚Ťie endovascular─â de ex. a unui anevrism cerebral.

Terapia fizică și de recuperare:

Terapia fizic─â ╚Öi de recuperare joac─â un rol important ├«n reabilitarea pacientului dup─â un AVC. Acest tip de terapie poate include exerci╚Ťii fizice pentru a ├«mbun─ât─â╚Ťi tonusul muscular ╚Öi coordonarea pacientului, precum ╚Öi terapia ocupa╚Ťional─â pentru a ajuta bolnavul s─â ├«╚Öi reia activit─â╚Ťile zilnice c├ót mai repede posibil.

Terapia hiperbara:

Terapia hiperbara poate fi utilizată ca parte a tratamentului post AVC. Aceasta constă în expunerea pacientului la o atmosferă hiperbarică, ce determină creșterea nivelului de oxigen sanguin. Aceasta poate stimula procesele de vindecare în creier și poate accelera procesul de recuperare al pacientului.

Importan╚Ťa Terapiei Hiperbare ├«n tratamentul AVC

Terapia hiperbara poate fi foarte eficient─â ├«n tratamentul AVC, prin cre╚Öterea nivelului de oxigen din s├ónge, stimularea proceselor de vindecare ├«n creier, reducerea inflama╚Ťiei, a durerilor asociate, cu posibilitatea de chiar prevenire a daunelor ulterioare ale celulelor cerebrale.

Descrierea Terapiei Hiperbare cu Oxigen

Terapia hiperbara este o metod─â terapeutic─â ce const─â ├«n introducerea pacientului intr-o camer─â la nivelul c─âreia se furnizeaz─â oxigen la presiuni superioare celei atmosferice, ceea ce creste automat concentra╚Ťia sanguin─â a acestuia.

Aceast─â terapie se bazeaz─â pe principiul c─â, la niveluri ridicate de oxigen, celulele ╚Öi ╚Ťesuturile pot func╚Ťiona mai bine ╚Öi pot gr─âbi procesul de vindecare.

├Än cazul AVC, terapia hiperbar─â cu oxigen poate ajuta la ├«mbun─ât─â╚Ťirea circula╚Ťiei s├óngelui in teritoriul cerebral ╚Öi la reducerea inflama╚Ťiei asociate proceselor fiziopatologice care ╚Ötiu la baza acestuia.

De asemenea, poate ajuta la reducerea dimensiunii zonei afectate de accidentul vascular cerebral ╚Öi la prevenirea complica╚Ťiilor post-AVC, cum ar fi afec╚Ťiunile cognitive sau tulbur─ârile motorii.

Recuperarea dup─â un Accident Vascular Cerebral

Recuperarea după un AVC poate fi un proces lung și dificil, care poate dura luni sau chiar ani.

Durata exact─â a recuper─ârii depinde de mai mul╚Ťi factori, inclusiv gravitatea AVC, v├órsta pacientului, starea de s─ân─âtate general─â ╚Öi tipul de tratament primit.

Terapia fizic─â ╚Öi de recuperare poate juca un rol important ├«n recuperarea dup─â AVC. Acest tip de terapie poate ajuta la ├«mbun─ât─â╚Ťirea func╚Ťiei motorii ╚Öi a abilit─â╚Ťilor cognitive ╚Öi poate reduce semnele ╚Öi simptomele post-AVC.

Terapia hiperbara cu oxigen poate fi, de asemenea, un tratament complementar eficient în recuperarea după un AVC.

Concluzii generale recuperare AVC

├Än aceast─â direc╚Ťie, terapia hiperbara cu oxigen poate fi un mijloc eficient de a accelera procesul de recuperare ╚Öi de a ├«mbun─ât─â╚Ťi func╚Ťiile cerebrale ale pacientului.

Prin intermediul acestei terapii, pacien╚Ťii pot primi o cantitate mai mare de oxigen, care poate ajuta la stimularea regener─ârii celulelor cerebrale si la promovarea func╚Ťionalit─â╚Ťii fiziologice a acestora.

De asemenea, prin terapia hiperbara, se poate reduce stresul oxidativ care contribuie la progresia AVC.

├Än concluzie, recuperarea dup─â un AVC poate fi o c─âl─âtorie lung─â ╚Öi dificil─â, dar cu tratament medical adecvat ╚Öi terapii de recuperare cum ar fi terapia hiperbara cu oxigen, pacien╚Ťii pot ob╚Ťine ├«mbun─ât─â╚Ťiri semnificative ├«n func╚Ťia lor motorie, senzorial─â ╚Öi cognitiv─â.

Este important s─â se ia ├«n considerare toate op╚Ťiunile de tratament disponibile ╚Öi s─â se consulte medicul specialist neurolog pentru a se determina cea mai bun─â solu╚Ťie pentru fiecare pacient ├«n parte.

1
Ai nevoie de ajutor?
Salut,
Cum te putem ajuta?